Wat komt er op de plek van het voormalig Koninklijk Conservatorium?
Op de plek waar eerst het Koninklijk Conservatorium stond komen twee nieuwe kantoorgebouwen. De ANWB laat er een nieuw hoofdkantoor bouwen en het Rijksvastgoedbedrijf een rijkskantoor. Daarnaast komt er een klein park.
Wat gebeurt er dan met de rijkskantoren die niet duurzaam zijn?
Die worden de komende jaren gerenoveerd en verduurzaamd.
Waarom wordt het voormalig Koninklijk Conservatorium gesloopt?
De sloop van het oude conservatoriumgebouw en het bouwen van nieuwe kantoren past het best bij de ambities die de gemeente Den Haag heeft voor het Beatrixkwartier
Hoe draagt dit gebouw bij aan duurzaamheidsdoelstellingen RVB?
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een routekaart gemaakt die stap voor stap uitlegt hoe gebouwen duurzaam gebouwd moeten worden. Routekaart verduurzamen | Onderwerp | Rijksvastgoedbedrijf
Past het project binnen het huidige bestemmingsplan?
Door de gemeente is, in samenwerking met het RVB, de ANWB en de omgeving, gewerkt aan een nieuw ontwerp bestemmingsplan. Dit document wordt naar verwachting in januari 2024 behandeld in de gemeenteraad.
Krijg ik nu minder zon in mijn tuin?
Woont u aan de Adelheidstraat, of de Theresiastraat? Dan kan het zijn dat u per dag een paar minuten korter zonlicht in uw tuin of huiskamer heeft.
Wie komt er straks in het gebouw te werken?
Welke rijksoverheidsorganisatie er komt te werken is nog niet bekend. Naast dat er op een gegeven moment een organisatie hoofdhuurder van het gebouw wordt, blijft het ook een plek waar alle rijksambtenaren flexibel kunnen komen werken.
Wat is ‘workplace as a service’?
Het is eigenlijk een flexplek gebouw. Elke rijksambtenaar kan er straks komen werken.
Is de parkeergarage publiek toegankelijk?
Nee, de garage van het rijkskantoor is voor medewerkers van het gebouw.
Komt er een parkeergarage onder het gebouw?
Ja, een parkeergarage deels voor ANWB en deels voor RVB met een gedeelde inrit.
Wanneer is de sloop van het voormalig Koninklijk Conservatorium klaar?
De gemeente Den Haag is verantwoordelijk voor sloop en bouwrijp opleveren van de grond. Voor de planning en meer informatie hierover zie de website van de gemeente Den Haag: https://projecten.denhaag.nl/project/kantoren-op-locatie-koninklijk-conservatorium-2/
Wanneer is het gebouw klaar?
De voorlopige planning is dat het gebouw in 2028 klaar moet zijn.
Gaat het RVB tegelijk bouwen met de ANWB?
Ja, zie planning Er zit een overlap in de realisatie van beide kantoren, het is de bedoeling dat de ANWB eerder start en eerder klaar is.
Wat is de rolverdeling tussen de gemeente en het RVB bij de organisatie van participatie?
De gemeente gaat over de wijziging in het bestemmingsplan en het slopen en bouwrijp maken van het stuk grond. Daarna, is het RVB als initiatiefnemer er verantwoordelijk voor om de omgeving te betrekken en informeren over de plannen.
Hoe is de omgeving tot nu toe betrokken bij de plannen?
Bij het opstellen van nota van uitgangspunten, het ontwerp-bestemmingsplan en het Beeldkwaliteitsdocument heeft de gemeente de buurt betrokken. RVB was bij enkele bijeenkomsten aanwezig, ANWB ook.
Mag de buurt meedenken over het kleine park?
Ja, in 2021 is heeft de gemeente bijeenkomsten georganiseerd waar buurtbewoners hun wensen voor het park konden vertellen. Deze wensen zijn in het Beeldkwaliteitsdocument van de gemeente beschreven. In de uitwerking van de plannen worden deze wensen meegegeven aan de architect.
Blijven de straten en dus de huizen in de omgeving wel bereikbaar?
De huizen in de omgeving blijven bereikbaar. Of er straten (tijdelijk) worden afgesloten voor de logistiek en/of veiligheid is nog niet bekend. Wanneer dit noodzakelijk is, laten we het op tijd aan de omgeving weten.
Veelgestelde vragen
Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over de bouw van het nieuwe rijkskantoor aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag. Staat het antwoord op jouw vraag er nog niet bij? Stel je vraag door een e-mail te sturen naar onze omgevingsmanager.
Waarom heeft de overheid nog een nieuw kantoorgebouw nodig?
Het Rijksvastgoedbedrijf bouwt dit rijkskantoor omdat de overheid over een paar jaar meer werkplekken in duurzame gebouwen wil hebben.
Worden er nog dingen hergebruikt uit het voormalig Koninklijk Conservatorium?
Dit pand is van de gemeente. De sloop wordt ook gedaan in opdracht van de gemeente. Wij weten niet wat de door de gemeente gestelde eisen zijn voor de (circulaire) sloop.
Hoe zit het met de bezonning? Krijg ik nog genoeg licht in mijn huis en tuin?
Voor het participatieproces in 2022 hebben we een zonlicht-onderzoek laten doen. We wilden weten hoeveel zonlicht een toren van 76 meter hoog en een van 91 meter hoogte tegenhoudt. Daar kwam uit dat een gebouw van 76 meter minder zon tegenhoudt dan die van 91 meter. Een hoogte van 76 meter heeft de voorkeur van de omgeving en het RVB. Dit is ook zo opgenomen in het ontwerp bestemmingsplan.