FAQ MonarchIV
Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over de bouw van het nieuwe rijkskantoor MonarchIV in Den Haag. Staat het antwoord op jouw vraag er nog niet bij? Stel je vraag door een e-mail te sturen naar onze omgevingsmanager.
Vragen algemeenWanneer is het gebouw klaar?
Naar verwachting kan het kantoor open in de tweede helft van 2028
Komt er een parkeergarage onder het gebouw?
Het gebouw krijgt een ondergrondse parkeergarage van twee lagen die verbonden wordt met de parkeergarage van de bestaande Monarch gebouwen,
Past het project binnen het bestemmingsplan?
Het nieuwe rijkskantoor past in het bestemmingsplan. Er zal voor de bouw een omgevingsvergunning worden aangevraagd.
Wanneer start de bouw?
Begin 2025 start de aannemer met de bouwwerkzaamheden
Waarom een houten gebouw?
Een houten gebouw is lichter dan een gebouw van staal of beton. Wanneer gewerkt wordt met lichter materiaal, kunnen er ook elektrische bouwmachines worden ingezet. Dit is belangrijk bij het Schoon en emissiearm bouwen (weinig stikstof en CO2). Een houten gebouw is ook beter voor het milieu omdat er bij het 'maken' van houten palen bijna geen CO2 vrij komt. Sterker nog: hout slaat CO2 op. We willen met de bouw van dit houten kantoorpand in de praktijk leren hoe het is om met hout te bouwen. Dat levert lessen op voor andere vastgoedeigenaren en bedrijven in de bouwsector.
Waarom heeft de overheid nog een nieuw kantoorgebouw nodig?
Het Rijksvastgoedbedrijf bouwt dit rijkskantoor omdat de overheid over een paar jaar meer werkplekken in duurzame gebouwen wil hebben.
Wat gebeurt er dan met de rijkskantoren die niet duurzaam zijn?
Die worden de komende jaren gerenoveerd en verduurzaamd.
Hoe zit het de bezonning? Krijg ik nu minder zon in mijn huis of op mijn balkon?
De bouw van de Monarch IV heeft invloed op de hoeveelheid zonlicht in de naastgelegen woningen. Hoeveel dat precies is zijn we nog aan het uitzoeken. Wilt u meer weten over het zonlicht in uw huis of op uw balkon? Dan kunt u een e-mail sturen naar onze postbus.
Blijven de straten en dus de huizen in de omgeving wel bereikbaar?
Helaas is overlast van dit bouwproject bijna onvermijdelijk. Het gebouw komt op een klein stuk grond, midden in de binnenstad. We willen die overlast wel zo veel mogelijk beperken. Hiervoor maken we duidelijke afspraken met de gemeente en de aannemer die de bouw straks gaat doen.
Hoe wordt de omgeving betrokken bij de plannen?
Het Rijksvastgoedbedrijf is bezig met het maken van een participatieplan rond dit project. Dit plan zal voldoen aan de uitgangspunten die de gemeente Den Haag stelt voor buurtparticipatie
Hoe draagt dit gebouw bij aan duurzaamheidsdoelstellingen RVB?
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een routekaart gemaakt die stap voor stap uitlegt hoe gebouwen duurzaam gebouwd moeten worden. Routekaart verduurzamen | Onderwerp | Rijksvastgoedbedrijf