Welkom!
Op deze pagina houden we u op de hoogte over de gebiedsontwikkeling van het toekomstige stadsdeel Zuiderhage in Lelystad (werktitel was ZuiderC).
Naast de nodige informatie nodigen we u uit om bij vragen contact met ons op te nemen.
Kijk ook op https://www.gemeentelelystad.nl/Zuiderhage
Lees hier meer over hoe deze website werkt.
Kerngegevens
- Oppervlakte: 500 hectare
- Programma wonen: 14.000 woningen
- Programma mobiliteit: rondweg, wandel- en fietsnetwerk, NS station lelystad Zuid
- Programma groen-blauw: natuurontwikkeling, waterberging en klimaatadaptatie
Projectinformatie
Ten zuiden van de bestaande stad, tussen het Hollandse Hout en de A6 wordt Lelystad de komende jaren uitgebreid met een nieuw stadsdeel. Zuiderhage maakt een knipoog naar het verleden en biedt een ambitieuze toekomst: een complete samenleving waarin ruim 25.000 nieuwe inwoners in cohesie met de natuur en elkaar kunnen leven.
Het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad willen met de ontwikkeling van Zuiderhage een bijdrage leveren aan maatschappelijke opgaven, zoals de woningbouw, de klimaatopgave, de energietransitie en een circulaire economie.
Om het huidige woningtekort aan te pakken is het noodzakelijk om de komende jaren het bouwtempo flink te verhogen, om sneller meer woningen bij te bouwen. Omdat de gronden in Zuiderhage - ruim 500 hectare - grotendeels in eigendom van het Rijk zijn, hebben de gemeente Lelystad en het Rijksvastgoedbedrijf de handen ineengeslagen om te komen tot 14.000 woningen.
Alle actuele informatie is te vinden op https://www.gemeentelelystad.nl/Zuiderhage
Het gebiedsconcept dat is uitgewerkt, bestaat uit een groenblauwe hoofdstructuur, waarin een tiental compacte buurtschappen ligt. De keuze voor compacte buurtschappen, biedt ruimte voor de uitbreiding van de Nieuwe Natuur. De buurt- schappen onderscheiden zich van elkaar met een diversiteit aan woonmilieus en bijbehoren- de voorzieningen: van hoog stedelijk rondom het treinstation tot lommerrijk wonen aan het water. Terwijl alle bewoners optimaal profiteren van de natuur op loopafstand. Het toekomstige treinstation Lelystad Zuid, de volwaardige aansluiting op de A6 en een fijnmazig netwerk van voet- en fietsverbindingen maken de verbinding van het stadsdeel met zijn omgeving compleet.
Partijen
Initiatiefnemers:
Planning
- jan 2024 Bestuurlijke overeenkomst Rijk - gemeente
- jul 2024 Mastervisie vastgesteld door gemeenteraad
- sep 2024 Samenwerkingsovereenkomst Rijksvastgoedbedrijf - gemeente
- 2025 Participatietraject eerste fase
- 2025 Omgevingsplan eerste fase in inspraak
- 2026 Start bouw eerste fase