Haagse raad stemt in met plannen op de voormalige plek van het Koninklijk Conservatorium

  • 20 feb
  • Eveline Veldt
  • ·
  • Aangepast 28 mei
  • 250
Eveline Veldt
Juliana van Stolberglaan
  • StichtingAccessibility

Het terrein van voorheen het Koninklijk Conservatorium (KC) in Den Haag staat aan de vooravond van een nieuwe fase van ontwikkeling. De plannen voor een nieuw kantoor van de ANWB en een Rijkskantoor zijn goedgekeurd door de gemeenteraad. Op de plek waar voorheen het KC stond komen twee duurzame gebouwen, gelegen in de vorm van een L, met daarnaast een ‘pocket’-park dat 24 uur per dag toegankelijk is. In beide panden komen voorzieningen voor de omgeving, zoals een ANWB- winkel, horeca en een kinderfietsenwerkplaats

Langs de Utrechtsebaan komt het nieuwe kantoor van de ANWB. Het nieuwe complex is ongeveer 42 meter hoog en voorziet niet alleen in kantoren, maar ook in een publiek toegankelijke passage, een koffiebar, ANWB-winkel, vergadermogelijkheden en een kinderfietsenwerkplaats.

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling): “Op de plek van het oude Koninklijk Conservatorium verwelkomen we een belangrijke werkgever in Den Haag, de ANWB. Daarnaast komt er een nieuw en duurzaam kantoor voor het Rijk, al sinds jaar en dag een andere belangrijke werkgever in onze stad. Deze mensen komen te werken in het nieuwe economische hart van de stad, het Central Innovation District. Die ontwikkeling moet wel hand in hand gaan met goede leefbaarheid. Daarom ben ik blij dat hier naast deze kantoren ook onder andere groen, horeca en parkeerplaatsen voor de buurt komen.”

Levendig park

Het zogeheten ‘pocketpark’ wordt ontworpen als een levendig park dat tussen de gebouwen ligt. Het park wordt samen met de buurt, het Rijk en de ANWB ontworpen, zodat het voor iedereen aantrekkelijk is om er te wandelen of te ontspannen. Onder het park komt een parkeergarage, waarvan een deel openbaar toegankelijk zal zijn, zodat zowel bezoekers als buurtbewoners er gebruik van kunnen maken.

Rijkskantoor met openbare stadslobby

Naast het nieuwe ANWB-kantoor, op de hoek van de Prinses Beatrixlaan/Juliana van Stolberglaan, komt een nieuw Rijkskantoor van 76 meter hoog. In het Rijkskantoor wordt op de begane grond een zogeheten stadslobby, ofwel rijksontmoetingsplein gebouwd, die deels toegankelijk en bruikbaar is voor zowel rijksambtenaren als het publiek. Welke rijksinstantie zich hier gaat vestigen is momenteel nog niet bekend. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een hoge duurzaamheids-ambitie voor het realiseren van dit pand.

Central Innovation District

De plannen voor de nieuwe kantoren maken deel uit van de bredere plannen voor het Central Innovation District. Dit is het gebied tussen en rondom de drie Haagse intercitystations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). In het CID werkt de gemeente samen met de stad aan de ontwikkeling van het nieuwe economische hart van de stad. Een gebied dat de economische concurrentie met het buitenland aankan. Met aantrekkingskracht voor talent, bedrijvigheid en kennis, waardoor nieuwe werkgelegenheid ontstaat. Nu al levert het gebied werk voor bijna 80.000 mensen en telt het 30.000 studenten. Er wonen 45.000 mensen in het gebied, in 23.000 woningen. Het CID groeit naar verwachting tot 2040 met circa 20.500 woningen voor 35.000 nieuwe inwoners.

Voor meer informatie zie het Ontwerp-bestemmingsplan Juliana van Stolberglaan 1 en het beeldkwaliteitsplan.

Trefwoorden