Aanbesteding TCL in gunningsfase
De selectiefase voor de aanbesteding met betrekking tot de realisatie van de nieuwbouw Technologie Cen...
Bij het bouwen van grote gebouwen of infrastructuurprojecten komt vaak hoogteverschillen voor in de fundering. Traditioneel wordt er veel beton gebruikt om deze hoogteverschillen te realiseren, wat belastend is voor het milieu. Maar er is een duurzamer alternatief mogelijk: gewapende grond.
Wat is gewapende grond?
Gewapende grond is een techniek waarbij grond in lagen geotextiel wordt ingepakt. Dit maakt de grond sterker en stabieler, zonder dat er zware betonnen constructies nodig zijn. Deze techniek is al veel toegepast bij bijvoorbeeld wegen en viaducten, maar als onderdeel van de fundering binnen de utiliteitsbouw is het nog nieuw.
Waarom is dit interessant?
Het toepassen van gewapende grond zorgt er voor dat er veel minder beton nodig is. En minder beton betekent automatisch minder CO₂-uitstoot. Dat is goed nieuws voor het Rijksvastgoedbedrijf. Wij willen o.a. bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Technologie Centrum Land
Voor het nieuwe TCL-gebouw van maar liefst 60.000 m² is een fundering met veel hoogteverschillen nodig. Door hier gewapende grond toe te passen, kan de milieu-impact van het hele gebouw met ongeveer 3% worden verlaagd. Concreet betekent dit 22.600 m² minder beton en dus een flinke besparing op CO₂-uitstoot. In de aanbesteding voor TCL is het gebruik van gewapende grond opgenomen.
Meer weten?
Neem dan contact op met Ellen Brandenburg via een mailbericht naar ellen.brandenburg@rijksoverheid.nl
Achtergrondinformatie:
Aanbesteding
TenderNed
Interview met projectmanager Marc van Noort (Rijksvastgoedbedrijf)
©Ministerie van Defensie i.s.m. H+N+S Landschapsarchitecten