Technologie Centrum Land cruciaal voor hoofdtaken Defensie

  • gisteren
  • Kitty Walter
  • 19
Kitty Walter
Technologie Centrum Land

In de huidige wereld, waarin de militaire dreiging steeds reëler wordt – vooral aan de oostgrens van Europa – neemt het belang van betrouwbaar en inzetbaar militair materieel alleen maar toe. Daarom is het nieuwe Technologie Centrum Land (TCL), dat het Rijksvastgoedbedrijf samen met Defensie in 2028 in Leusden oplevert, van cruciaal belang.


Het wordt dé plek voor het complexe onderhoud en innovaties op het gebied van grondgebonden materieel. Van kleine operationele wielvoertuigen tot zware rupsvoertuigen, ze kunnen hier terecht voor specialistisch onderhoud, beproevingen en technologische ontwikkeling. En dat is wat het nieuwe innovatieve en duurzame Technologie Centrum Land straks te bieden heeft.

Moderne eisen

De huidige werkplaats stamt uit een tijd waarin het onderhoud aan de Centurion-tank centraal stond. Door de jaren heen is er steeds aangepast en verbouwd, maar dat leidde tot een infrastructuur die niet meer voldoet aan de moderne eisen. Het zal worden afgebroken, wanneer het nieuwe TCL klaar is. Het nieuwe complex wordt geheel afgestemd voor het soort werk dat vandaag én morgen nodig is. Het ontwerp is klaar; een door het Rijksvastgoedbedrijf gecontracteerde architect en adviseurs hebben het ontwerp afgerond, dat door Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) inmiddels is goedgekeurd.

Afbeelding maquette TCLHet TCL wordt maar liefst 60.000 vierkante meter groot, met de meest innovatieve technische hoogstandjes voor het onderhoud van het grondgebonden materiaal van Defensie. Deze zomer wordt een aannemer geselecteerd, waarna de gunning in september gepland staat. Daarmee kan de bouw nog dit najaar van start gaan. Het TCL zal beschikken over geavanceerde testfaciliteiten, waaronder motorproefstanden, spuit- en straal cabines, een triltafel, aandrijflijntestbank, klimaatkamer, een doorwaadbak en hellingen om wapensystemen onder verschillende hoeken te testen. Hiermee wordt niet alleen het materieel onderhouden, maar ook direct getoetst op inzetbaarheid. “In een tijd waarin operaties onverwachts en onder hoge druk plaatsvinden, is deze testcapaciteit van cruciaal belang om te waarborgen dat systemen presteren op het moment dat het erop aankomt”, legt majoor Guillaume van Vossen uit, projectleider namens Defensie Vastgoedmanagement (DVM), onderdeel van het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO); de opdrachtgever voor het complex.

Samen met de buitenwereld

In het TCL gaat Defensie intensiever samenwerken met kenniscentra, onderwijsinstellingen en industriële partners op het gebied van innovaties. “De technologie dendert nu eenmaal voort, en we willen aangehaakt blijven”, legt Ruud Schuurman, projectleider TCL van de Koninklijke Landmacht uit. “Dat kan niet meer door alles zelfstandig te doen. Je moet wel aansluiten bij ontwikkelingen die in de markt gaande zijn. We bouwen dus niet zomaar een werkplaats, maar willen veel meer toegroeien naar een kenniscentrum, een autoriteit voor (de instandhouding van) het grondgebonden materieel.”

Naast het primaire onderhoudscentrum komt er daarvoor ook een Applied Technology Center (ATC) op het terrein. Dit aparte gebouw faciliteert de samenwerking met industrie, kennisinstellingen en onderwijs. Hier kunnen innovatietrajecten worden gestart, ontwerpprocessen worden doorlopen en vergaderingen worden gehouden zonder dat ze het hoofdproces verstoren, vertelt Van Vossen. “Cruciaal hierbij is dat de security van militaire processen gewaarborgd blijft, terwijl innovatie separaat een plek krijgt. Zo wordt het TCL niet alleen een onderhoudscentrum, maar ook een plaats voor technologische vernieuwing. Dit is van directe waarde voor hoofdtaak 1 van Defensie: bescherming van het eigen grondgebied en dat van onze NAVO-bondgenoten. Technologie bepaalt immers in steeds grotere mate het verschil op het slagveld.”

Zeker met de huidige dreiging in de wereld neemt de urgentie van een robuuste onderhoudsketen toe. In scenario’s van grootschalige conflicten is tijdige inzet van materieel een kwestie van nationale veiligheid. Als een pantserhouwitser of tank uitvalt, is een effectief herstel essentieel. Het TCL is uitgerust om complex onderhoud in een militaire context aan te kunnen. Het is gebouwd voor efficiency, veiligheid en flexibiliteit – onder toezicht van personeel dat hiervoor specifiek is opgeleid.

Maar de technische hoogstandjes van het TCL bieden ook meerwaarde voor de andere twee hoofdtaken van Defensie namelijk het beschermen en bevorderen van de internationale rechtsorde en stabiliteit en het ondersteunen van civiele autoriteiten en leveren van bijstand bij rampen en crises.

Flexibiliteit als strategisch voordeel

Render binnenkant hal TCLEen belangrijk kenmerk van het nieuwe TCL is de flexibiliteit. Het gebouw is zo ingericht dat werkplaatsen eenvoudig kunnen worden aangepast aan nieuwe types voertuigen of systemen. “Het is geen maatpak, maar wel een pak dat aanpasbaar is”, legt Marc van Noort, projectmanager TCL bij het Rijksvastgoedbedrijf uit. “Door slimme indelingen, grote hallen en modulaire werkzones, kan het centrum meebewegen met de dynamiek van militaire technologie. Dit is essentieel in een tijd waarin Defensie moet kunnen anticiperen op nieuwe dreigingen en snelle technologische veranderingen.”

De bouw van het TCL is niet over één nacht ijs gegaan. Al 4,5 jaar is er gewerkt aan de plannen en er zijn zo’n honderd mensen mee bezig geweest. Het vraagt nauw contact tussen DVM als opdrachtgever, Rijksvastgoedbedrijf als opdrachtnemer en de gebruikers van het complex, het Materieellogistiek Commando Land. Ook is er volgens Schuurman hard gewerkt om lokale instanties en kennisinstellingen te informeren over het nieuwe complex. “Hoewel de plannen al vóór de inval in Oekraïne bestonden, is door recente geopolitieke ontwikkelingen de urgentie en het draagvlak alleen maar toegenomen.”

Investering in mensen

Nog belangrijker, stelt hij, het TCL is vooral ook een investering in de mensen die er werken. Er zijn al heel lang plannen voor verbouwingen van de huidige werkplaats. Velen van hen werken al decennia in het onderhoud van militair materieel en hebben alle bezuinigingsrondes en onzekerheid doorstaan. “Nu is er eindelijk perspectief”, stelt Schuurman. Een goed uitgerust, veilig en modern gebouw versterkt niet alleen de effectiviteit van hun werk, maar ook hun motivatie en trots. En dat is van onschatbare waarde voor een organisatie als Defensie, die steunt op vakmanschap, precisie en loyaliteit.

Kortom, de bouw van het Technologie Centrum Land is op allerlei vlakken een structurele versterking van de militaire basisinfrastructuur van Nederland, nodig voor de drie hoofdtaken van Defensie. Door te investeren in hoogwaardige onderhoudsfaciliteiten, test- en innovatiecapaciteit, bouwt Defensie aan een solide fundament voor de veiligheid van morgen. In de huidige wereld vol onzekerheden is dat geen luxe, maar pure noodzaak.

Majoor André Wisse: "Grote, gezamenlijke ambitie"

Sinds de afronding van dit interview heeft Majoor Guillaume van Vossen (Defensie Vastgoedmanagement) een andere functie aanvaard binnen Defensie. Zijn rol binnen TCL wordt nu ingevuld door Majoor André Wisse. Hoe ervaart hij de ambities die Defensie met TCL voor ogen heeft? “De geopolitieke ontwikkeling zorgen ervoor dat de ambities van Defensie op dit moment zeer groot zijn. In het ontwerp van TCL zie ik dit terug. Een duurzaam doordacht ontwerp gereed voor de toekomst, waarbij flexibiliteit, duurzaamheid, nieuwe technieken en de beleving en het welzijn van het personeel zijn meegenomen.”

foto met Majoor Guillaume van Vossen, Marc van Noort, Ruud Schuurman en Majoor André Wisse

Van links naar rechts: Majoor Guillaume van Vossen, Marc van Noort, Ruud Schuurman en Majoor André Wisse

Noot van de redactie:

Dit artikel is een vervolg op een eerder gehouden interview ‘Technologie Centrum Land krijgt vorm dankzij unieke samenwerking‘.

Meer informatie:

Stand van zaken aanbesteding
Gebruiker: Matlogco
Opdrachtgever: Defensie (DOSCO)
Uitvoerder: Rijksvastgoedbedrijf

Impressies:

Afbeelding 1: © Ministerie van Defensie i.s.m. H+N+S Landschaps­architecten
Afbeelding 2: © Van Wageningen Architecten/ Visualisatie: bmd3d

Trefwoorden