Almere Pampus op vastgoedbeurs PROVADA
Vanaf 11 t/m 13 juni 2024 vond de vastgoedbeurs PROVADA plaats. Op het paviljoen (hal 10- stand 25) va...
Bij de ontwikkeling van Pampus, de toekomstige nieuwe woonwijk van Almere, wordt het anders aangepakt dan vroeger. Er wordt nu uitgegaan van de mogelijkheden en kansen die de bodem en het water op die plek geven. Goed inzicht krijgen in de bodemopbouw en het watersysteem is daarvoor noodzakelijk. Er wordt daarom uitgebreid bodemonderzoek uitgevoerd.
Eerder werd bij ontwikkeling van een woonwijk vooral gekeken hoe de bodem en het watersysteem aangepast konden worden aan de bouwwensen. Vaak werd standaard een terrein flink opgehoogd en voorzien van drains om snel water af te voeren. Vanuit de overheid is impuls gegeven om dat om te draaien. Dat wordt ‘water en bodem sturend’ genoemd. In Almere is het dat principe van ‘water en bodem sturend’ omarmd voor onder andere de nieuw te ontwikkelen woonwijk aan de zuidwest kant van Almere genaamd Pampus. Hier wordt een agrarisch gebied van 500 ha omgevormd naar een woonwijk.
Er wordt gekeken naar de mogelijkheden die de bodem biedt bijvoorbeeld door het bouwen op zandruggen of op die plek palen te heien waar een geschikte zandlaag in de ondergrond ligt. In plaats van water snel via drains af te voeren kan water vastgehouden worden op lage delen en bij droogte weer worden gebruikt. Zo wordt ook een voorschot genomen op de klimaatverandering.
Om plannen te kunnen maken die rekening houden met de bodem het water is het noodzakelijk om de goed inzicht te hebben in de bodemopbouw en het watersysteem. Uitgebreid onderzoek is daarvoor nodig.
Begin februari 2024 is bureau Earth gestart met een uitgebreid bodemonderzoek in het plangebied. Tot eind mei zijn er daarom machines in het gebied te zien die allerlei informatie van de bodem en het water verzamelen tot wel 30 meter diep. Denk daarbij aan de opbouw van de bodem, zakking van de bodem, waterstanden, waterdoorlatendheid, zoute kwel en archeologische kenmerken.