Welkom!
Op deze pagina houden we u op de hoogte over de gebiedsontwikkeling van het toekomstige stadsdeelAlmere Pampus.
Naast de nodige informatie nodigen we u uit om bij vragen contact met ons op te nemen.
Lees hier meer over hoe deze website werkt.
Kerngegevens
- Oppervlakte: 1.000 hectare
- Programma: woningbouw, mobiliteit, natuur, recreatie, waterberging, klimaatadaptatie en werkgelegenheid
- Planvorming: september 2023- november 2024
Video Almere Pampus
Podcast aflevering 1: Integrale gebiedsontwikkeling
Podcast aflevering 2: Mobiliteit
Podcast aflevering 3: Duurzaamheid
Podcast aflevering 4: Ontwikkelstrategie
Projectinformatie
Almere Pampus vormt Europees gezien een van de grootste gebiedsontwikkelingen. Met volop ruimte voor werkgelegenheid, woningen en duurzame innovaties. En waarbij water en bodem sturend zijn in de ontwikkeling. Een hechte samenwerking tussen het Rijksvastgoedbedrijf den de gemeente Almere. Waarbij organisaties als provincie Flevoland, waterschap Zuiderzeeland, Staatsbosbeheer en Flevolandschap intensief worden betrokken.
Bij de planvorming willen we recht doen aan volgende generaties, dus belangrijke keuzes niet afwentelen op de toekomst. Een natuurinclusief stadsdeel, waarbij rekening gehouden wordt met de specifieke kenmerken van de ondergrond. En tegelijkertijd hoogstedelijk, met alle voorzieningen die nodig zijn om hier prettig en gezond te leven. Kortom het stadsdeel van de toekomst!
Almere Pampus is een gebied van circa 1.000 hectare aan het IJ- en Markermeer. Hier zijn 25.000 tot 35.000 woningen gepland, volledig op rijksgronden. Circa 2/3e van het aantal geplande woningen zal betaalbaar worden (huur en koop). En met toepassing van innovaties zoals flexibele woningbouwoplossingen en biobased bouwmaterialen. Vanuit een integrale aanpak is naast woningbouw volop aandacht voor werkgelegenheid in het gebied, een goede ontsluiting (wegen en OV), recreatie, natuurontwikkeling, circulariteit en energietransitie.
In de planvorming is conform het rijksbeleid het uitgangspunt 'water en bodem sturend'. Dit betekent dat de bodem een leidende rol speelt bij de gebiedsinrichting. Hiervoor wordt een gebied dekkend bodemonderzoek uitgevoerd, qua schaal uniek in Nederland. We streven dan ook naar een gezonde, robuuste en toekomstbestendige bodem. Archeologische waarden worden geïnventariseerd en gewaardeerd. Daarnaast moet het gebied straks bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. We willen overstromingen, wateroverlast en waterschaarste voorkomen of beperken. En drinkwater moet alleen gebruikt worden voor consumptie.
Op dit moment (mei 2024) wordt er gewerkt aan plannen voor Almere Pampus. We leveren drie producten op: een masterplan voor zowel de boven- als ondergrond, een voorstel voor de eerste 7.500 woningen, en een bereikbaarheidsonderzoek. De voorstellen worden in het najaar ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. In november komt meer duidelijkheid over de benodigde ontsluiting van het gebied. Een belangrijke voorwaarde voor de grootschalige ontwikkeling van het gehele gebied is de komst van een IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere.
Links naar aanvullende informatie
Planning
- PvE = Programma van Eisen
- RSV = Ruimtelijke Strategische Verkenning
- BO MIRT = besluitvorming rijksinfrastructuur voor benodigde ontsluiting van Almere Pampus
Partijen
Initiatiefnemers:
De planvorming voor Almere Pampus wordt gerealiseerd in samenwerking met:
- Provincie Flevoland
- Staatsbosbeheer
- Waterschap Zuiderzeeland
- Flevolandschap
Vraag en antwoord
Het laatste stukje van de puzzel is Almere Pampus. Als dit eenmaal is gelegd, is deze stad ‘af’. Landelijk kunnen er nog andere, grote gebiedsontwikkelingsoperaties in beeld komen, bijvoorbeeld voor de kust van de Noordzee, in de Waddenzee of in het Markermeer. Op dit moment zijn er echter geen concrete plannen in om deze gebieden te ontwikkelen. Voor Pampus zijn die er wel.
Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen in dit project. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.